like


Είμαστε στήν διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία 

 2410 537 952

 2410 537 952
 Servise-Ανταλλακτικά

Αποστολή Εμπορευμάτων στην Ελλάδα & σε όλο τον κόσμο καθημερινά

Αποστολη εμπορευματων


Καφές

Ο καφές αποτελεί το δεύτερο σε διακίνηση εμπορικό προϊόν του κόσμου. Το πρώτο είναι το πετρέλαιο. Παρ'όλο που ο καφές βρίσκεται παντού σε αφθονία, ελάχιστοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά ποιοτικό φρέσκο καφέ.

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα την άνθηση του ποιοτικού καφέ, σε χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες. Ο ποιοτικός αυτός καφές είναι γνωστός σαν "specialty coffee".

Η σταδιακή αυτή άνθηση δεν έχει ακόμα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο μέσος καφές που καταναλώνεται σήμερα και ιδίως στη χώρα μας είναι μέτριου επιπέδου. Η μαζική παραγωγή του καφέ, η ελαχιστοποίση του κόστους, ο μεγάλος ανταγωνισμός, η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών αποτελούν μόνο κάποιες από τις αιτίες.

Ο ποιοτικός φρέσκος καφές είναι κάτι πολύ απλό και φθηνό, που ο καθένας μπορεί να απολαμβάνει στο σπίτι του ή έξω με τους φίλους του

Χαρμάνια Καφέ

Η ανάμειξη διαφορετικών καφέδων γίνεται με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου καφέ, ενός χαρμανιού καφέ, που συνδιάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των καφέδων από τους οποίους αποτελείται, μετριάζει κάποια ακραία χαρακτηριστικά όπως υπερβολική οξύτητα, και δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα καφέ με ανώτερη ποιοτικά γεύση. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, και τα γούστα των πελατών, δημιουργούνται διάφορα χαρμάνια. Η μεθοδολογία ανάμιξης είναι ίδια για όλους τους καφέδες όπως αμερικάνικο, γαλλικό, ελληνικό αλλά διαφέρει ελάχιστα όσον αφορά το εσπρέσσο.

Πριν την ανάμειξη θα πρέπει να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά των επι μέρους καφέδων. Για παράδειγμα θα πρέπει κανείς να ξέρει για τις αρωματικές νότες εσπεριδοειδών και την υψηλή οξύτητα ενός Κένυα πριν τον αναμίξει με ένα γήινο, βαρύ, χαμηλής οξύτητας Σουμάτρα Λιντονγκ. Αν δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των διάφορων καφέδων τότε ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε το χαρμάνι που θέλουμε είναι κατά τύχη.

Αφού λοιπόν μάθουμε για τα χαρακτηρηστικά των διάφορων καφέδων, μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε χαρμάνια είτε με κάποια λογική μεθοδολογία είτε κάνοντας πειράματα για πλάκα! Μην ξεχνάμε ότι το να διασκεδάζεις κάνοντας αυτό που θες είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αν είναι ένα χόμπυ, όπως το καβούρδισμα στο σπίτι (homeroasting). Η ανάμιξη παραπάνω από 5 καφέδων είναι δύσκολη και πολές φορές ανούσια. Αρχίστε τη δημιουργία χαραμανιών 2 καφέδων και έπειτα αν θέλετε προσθέστε και άλλους καφέδες στο χαρμάνι. Το πρώτο ιστορικά εμπορικό χαρμάνι ήταν το Μόκα- Τζάβα, το οποίο προέρχονταν από την ανάμειξη καφέ από την Μόκα Υεμένης και καφέ από το νησί της Ιάβας.

Να αναμείξει κανείς ή να μην αναμείξει;

Μπορεί κανείς να βρει πολύ υψηλούς ποιοτικά καφέδες στην αγορά! Καφέδες από διάσημες πειοχές και διάσημες φάρμες. Καφέδες όπως ο Jamaica Blue Mountain, ο Kopi Lowak, ή καφέδες με διεθνή βραβεία όπως ο Bolivia Cup of Excellence, ή ο Douwe Egberts & o Piazza D'Oro! Το άρωμα και η γεύση αυτών τον καφέδων θα σας καταπλήξει! Αποτελεί πραγματικά ένα δώρο για τους γευσιγνώστες, και τους λάτρεις του καλού γκουρμέ καφέ. Από μόνοι τους αυτοί οι καφέδες είναι εκπληκτικοί, και δεν χρειάζονται περισσότερη βελτιστοποίηση με την ανάμειξη τους σε χαρμάνια. Απολαύστε τους καφέδες αυτούς όπως είναι.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτούς τους καφέδες αν τους δοκιμάσετε σε διαφορετικούς βαθμούς καβουρδίσματος. Σε κάθε διαφορετικό επίπεδο καβουρδίσματος θα ανακαλύωετε και διαφορετικά χαρακτηριστικά τους που δεν τα γνωρίζατε! Αν εν συνεχεία θέλετε να δημιουργήσετε ένα χαρμάνι με ένα τέτοιο καφέ, προσθέστε μόνο ένα καφέ πολύ υψηλής ποιότητας, για να τροποποιήσετε τη γεύση προς την κατεύθυνση που θέλετε (πχ πιο γλυκό, ή πιο σοκολάτα).

Συνήθως στους καφέδες μαζικής κατανάλωσης χρησιμοποιούνται χαρμάνια για να καλύψουν τις μεγάλες αδυναμίες των επι μέρους καφέδων. Αν εσείς θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιοτικό χαρμάνι, τότε χρησιμοποιείστε και ποιοτικές πρώτες ύλες .

 Πότε είναι προτιμότερη η ανάμειξη; Πριν ή μετά το καβούρδισμα;

Το καβούρδισμα καβούρδισμα πραγματοποιείται είτε πριν είτε μετά την ανάμειξη των καφέδων. Η δημιουργία του χαρμανιού μετά το καβούρδισμα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: την ευελιξία. Μπορεί κανείς να επιλέξει να τροποποιήσει τη σύνθεση του χαρμανιού μετά το καβούρδισμα. Επίσης μπορεί κανείς να θέλει να αναμείξει καφέδες με διαφορετικό βαθμό καβουρδίσματος (πχ ένα σκούρο με ένα μέτριο). Επίσης μπορεί κανεις να θέλει να αναμείξει καφέδες με πολύ διαφορετική συμπεριφορά κατά το καβούρδισμα.

 Το πρόβλημα με τη παραπάνω μέθοδο είναι ότι είναι πιο κουραστική και απαιτεί σαφώς περισσότερο χρόνο. Για αυτό το λόγο συνήθως προτιμάται η ανάμειξη των καφέδων πριν το καβούρδισμα. Θα πρέπει να προσεχθεί οι επι μέρους καφέδες να συμπεριφέρονται παρόμια κατά το καβούρδισμα, για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα.

Οι πλυμένοι καφέδες συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά το καβούρδισμα από τους φυσικούς. Επίσης οι φυσικοί καφέδες (ξηρής μεθόδου επεξεργασίας) συνήθως χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία κατά το καβούρδισμα. Οι κόκκοι μεγαλύτερου μεγέθους χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους κόκκους μικρότερους μεγέθους (πχ Υεμένης). Ο καφές Ρομπούστα απαιτεί πιο σκούρο καβούρδισμα από τον καφέ Αράμπικα.

Κάτι που βοηθά σημαντικά την επίτευξη ομοιόμορφου καβουρδίσματος είναι η αποθήκευση των πράσινων καφέδων μαζί στα ίδια σακιά, για να αποκτήσουν την ίδια υγρασία. Επίσης βοηθά το να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότεροι καφέδες στο χαρμάνι που να συμπεριφέρονται παρόμοια. Ακόμα και άν υπάρχει μια μικρή ανομοιομορφία στο καβούρδισμα το τελικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μπορεί να είναι εξαίσιο! Ένα κόλπο επίσης είναι το εξής: χωρίζονται οι καφέδες σε 2 ομάδες πχ πλυμένοι και ξηροί-φυσικοί. Οι πλυμένοι καβουρδίζονται μαζί και οι φυσικοί καβουρδίζονται μαζί σε άλλη παρτίδα. Στο τέλος μετά το καβούρδισμα οι δυο παρτίδες αναμειγνύονται.

 
Χαρμάνια Διαφορετικών Βαθμών Καβουρδίσματος

Ένας ενδιαφέρον τρόπος να δημιουργήσει κάποιος ένα χαρμάνι, είναι να καβουρδίσει τον ίδιο καφέ σε διαφορετικούς βαθμούς (πχ ξανθό, μέτριο, σκούρο) και έπειτα να αναμείξει τους επι μέρους καφέδες. Οι καφέδες με χαμηλότερο βαθμό καβουρδίσματος είναι πιο ελαφριοί συνήθως και με μεγαλύτερη οξύτητα, ενώ οι σκούροι έχουν πιο γλυκόπικρες γευστικές νότες με χαμηλότερη οξύτητα. Ο καφές που προκύπτει από μια τέτοια ανάμειξη μπορεί να εντυπωσιάσει κάποιον με τη γεύση του και την πολυπλοκότητα του. Δοκιμάστε ένα τέτοιο χαρμάνι με ένα Piazza D΄Oro FORZA.

Τα Πρώτα Βήματα

Για να διευκολυνθείτε στο ταξίδι αυτό γνώσης, διαλέξτε ένα καφέ που γνωρίζετε καλά και σας αρέσει και χρησιμοποιείστε το ως βάση για τα χαρμάνια σας. Αν επιθυμείτε:

Πιο ζωηρή γεύση-μεγαλύτερη οξύτητα προσθέστε ένα Κένυα, Κόστα Ρίκα, Κολομβίας, Γουατεμάλας, ή ένα Κ.Αμερικής καλλιεργημένο σε ψηλά υψόμετρα
Πιο γεμάτο σώμα-πιο πλούσια γεύση, προσθέστε ένα ξηρής επεξεργασία καφέ από Αιθιοπία, ένα Σουματρα Μάντελινγκ, ένα Σουλαγοέσι Τοράγια, εάν Ιαβας, ένα Ουγκάντα Ντρούγκαρ ή ένα πολύ υωηλής ποιότητας Ρομπούστα καφέ από Ουγκάντα ή Ινδία (σε ποσοστό στο χαρμάνι κάτω από 15%)
Πιο πλούσια γλυκή γεύση προσθέστε ένα ξηρής επεξεργασίας Σαντος Βραζιλίας, ή ένα καφέ Ινδίας.
Πιο έντονο άρωμα προσθέστε πχ Κένυα, Γουατεμάλα, Μαρκάλα από Ονδούρες, Εθιοπίας Γιούργκασεφ (Yirgacheffe), Νεας Γουινέας, Μόκα Υεμένης, ή Ζιμπάμπουε.
Πιο πολλές ψηλές αρωματικές νότες Κένυα, Εθιοπίας Γιούργκασεφ (Yirgacheffe)
Πιο πολύπλοκο γευστικό προφίλ, νοτες βάσης προσθέστε Σουμάτρα Μαντελινγκ ή ένα Σουλαγουέσι.
Πιο πολλές αρωματικές νότες κρασιού ή φρούτων προσθέστε ένα Μόκα Υεμένης, ένα Χαράρ Αιθιοπίας, ένα Μπουγκίσου Ουγκάντας, ένα Γιουργκαασεφ ή ένα Κένυα.
Πιο πολλή σοκολάτα προσθέστε ένα Μόκα Υεμένης, ένα Χαράρ Αιθιοπίας (επίσης ένα πολύ καλό καφέ από Γουατεμάλα ή Βολιβία ή ένα Μπουγκίσου)
Πιο πολλές εξωτικές, γήινες αρωματικές νότες προσθέστε ένα Παλαιωμένο καφέ από Ινδία, ένα Σουμάτρα Μάντελινγκ, ή ακόμα και ένα Χαράρ Αιθιοπίας.

Μπορείτε να βρείτε πολλούς από τους καφέδες αυτούς στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα καφέ (e-shop) ή να μας καλέσετε να σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Βιβλιοθήκη
UA-37609764-1