ΑRABICA ROBUSTA ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το φυτό του καφέ αναπτύσσεται στις τροπικές περιοχές, μεταξύ 600 έως 7200 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας. Συγκεκριμένα οι ποικιλίες καφέ είναι δύο τύπων: |
Arabica
Καλλιεργήται καλύτερα στα ύψη μεταξύ 4000 και 6000 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας. Απαιτεί τους ειδικούς εδαφολογικούς όρους με ακριβώς τη σωστή ισορροπία της θερμότητας και της υγρασίας. Θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικός καρπός και παράγει πολύ γευστικό και αρωματικό καφέ. Χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να ωριμάσει. Τα δέντρα αυτά είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, τον παγετό, και την ξηρασία, και έχουν καρπόυς που πέφτουν στο έδαφος όταν ωριμάζουν. Ως εκ τούτου πρέπει να συγκομιστούν μόλις ωριμάζουν. Απαιτούν προσεκτική καλλιέργεια και παράγουν μόνο 1 έως 1,5 λίμπρες καρπού ετησίως. Ως εκ τούτου είναι και ακριβότεροι. Οι κόκκοι αυτοί είναι χαμηλοί σε καφεϊνη και έχουν υψηλή γεύση και άρωμα. Οι καρποί Arabica αποτελούν περίπου 75% των καρπών που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο |
Robusta
Καλλιεργήται κυρίως στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι λιγότερο γευστικό και λιγότερο αρωματικό. Είναι πιό ανθεκτικό στο κρύο και την υγρασία. Οι καρποί Robusta δεν πέφτουν στο έδαφος μόλις ωριμάσουν, ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγκομιστεί αμέσως. Ο καρπός της Robusta περιέχει δύο φορές την καφεϊνη από αυτή που περιέχει ο καρπός Arabica. Στην πραγματικότητα, το φυτό Robusta χρειάζεται λιγότερο χρόνο να ωριμάσει, περίπου το μισό χρόνο που απαιτείται για το φυτό Arabica και να τείνει να παράγει τους διπλάσιους κόκκους και γιαυτό είναι και φθηνότερος. Χρησιμοποιήται συνήθως στο στιγμιαίο καφέ. |
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
|
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
|